Kungen belönar Hans Ellegren och Lennart Elmevik

2022-06-28

Kung Carl XVI Gustaf har beslutat att Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi, och Lennart Elmevik, professor emeritus i nordiska språk, ska tilldelas H.M. Konungens medalj.

H.M. Konungens medalj, tidigare kallad Hovmedaljen, instiftades 1813 och förlänas för särskilda förtjänster.

Hans Ellegren belönas med H.M. Konungens medalj av 8:e storleken i Serafimerordens band "för framstående insatser inom biologisk forskning och vetenskapshistoria". Han är professor i evolutionsbiologi vid institutionen för ekologi och genetik och för närvarande ständig sekreterare i Kungliga Vetenskapsakademin.

Personporträtt
Hans Ellegren är professor vid institutionen för
ekologi och genetik. Foto: Mikael Wallerstedt.

– Jag blev överraskad, glad och stolt över att få denna utmärkelse. Det känns som en belöning efter många år av långa arbetsdagar där vår forskargrupp fått vara med och utveckla kunskapen om evolutionen och bidra till att göra Uppsala universitet till ett ledande universitet inom biologisk forskning. Det är också särskilt roligt att också bli uppmärksammad för vetenskapshistoriska studier. Det är ett intresse som växt fram under senare år och som verkligen är jättespännande, säger Hans Ellegren.

Språkforskning

Lennart Elmevik får H.M. Konungens medalj av 8:e storleken i Serafimerordens band "för betydande insatser inom språkforskning och svenskt akademiväsende". Han är professor emeritus i nordiska språk vid institutionen för nordiska språk.

De tar emot sina utmärkelser på Stockholms slott fredagen den 10 juni 2022.

Anders Berndt

Nyheter från institutionen för ekologi och genetik

Senast uppdaterad: 2022-04-30